Marked, luksus og shopping

Mandag 11. februar. En ny dag med varmt, godt vær. Den vanlige morgenkaffen ble inntatt på takterrassen, etterfulgt av Jayanthies frokost. Denne dagen var i hovedsak satt av til shopping, slik at vi bl. a. kunne anskaffe passende klær til resten av oppholdet. Anne og Paul hadde gitt oss beskjed om å ta med så lite klær som mulig, fordi dette var ting som kunne kjøpes svært rimelig etter at vi kom nedover.

Pettah
Første post på programmet var Pettah-markedene. Som navnet antyder, ligger disse markedene i bydelen Pettah.  Vi forestilte oss vel at dette markedet kunne være noe i likhet med det vi har sett f. eks. i Spania eller i Tyrkia, men fikk oss en overraskelse. Allerede utenfor på gaten var det et yrende liv. Når vi kom innenfor var det enda mer hektisk. Trange "gater" med boder av alle slag, massevis av folk over alt, skrik og skrål, en ubeskrivelig lukt og grønnsaker, frukt og andre matvarer i et tilsynelatende kaos. I gatene lå det avfall fra grønnsaker, illeluktende vann og en og annen død rotte som noen hadde tråkket på. Overalt foregikk handel. Noen løp fram og tilbake og bar på store, tunge sekker med varer. Andre stod i eller utenfor bodene og ropte ut hva de hadde å selge.  For en rolig, reservert nordmann var dette virkelig sterke saker. Det er rett og slett ikke mulig å forestille seg at det går an å omsette matvarer på en slik måte. Midt inne i dette "kaoset", i en temperatur på ca. 30 grader, fant vi også en "slakterbod" som solgte ferskt kjøtt. Slaktet hang riktignok under tak og var ikke utsatt for den verste solsteiken, men fluene svirret omkring, og det så definitivt ikke fristende ut.

Etter en runde på dette grønnsakmarkedet tok vi turen til en del av området der det ble omsatt fisk. Her var det også uvante, men likevel litt mer "normale" forhold. Utvalget av fisk var stort og variert, men for de fleste av oss var det nok litt uvant å tråkke rundt i vann, fiskeblod og en intens fiskelukt.  Etter besøket på fiskemarkedet kjørte Jaggath oss hjem til Independence Avenue igjen for en dusj og skifte til nye klær..... 

Galadari
Lunchen skulle inntas på et hotell kalt Galadari som ligger bare noen få hundre meter fra Pettah-markedene.  Dette var luksus fra A til Å. Flotte lokaler, elegante servitører og nydelig mat. Kontrasten til formiddagens markedsbesøk var stor. Mon tro om hotellet kjøper inn råvarer på markedet ???

Første shoppingrunde
Ett av de "bedre" stedene å handle i Colombo skulle være Od?l. Det hadde begynt å regne litt, og Jaggath kjørte oss helt til inngangen. Mens han ventet ute i bilen, dro vi sammen med Anne på befaring i varemagasinet. Noen forretninger var temmelig eksklusive, men det var også fine forretinger som hadde klær til utrolig lave priser. Vi kjøpte skjorter, bukser, shorts og sokker til priser som vi aldri hadde sett maken til hjemme. En fin skjorte kunne koste ca. 30 - 40 kroner, en langbukse litt mer. Av og til kunne man finne kjente merkevarer som også ble solgt til slike lave priser. Noen av disse merkevarene blir produsert på Sri Lanka, og noen av butikkene får mulighet til å selge feilvare. Ekspeditøren opplyste som regel hva som var feil på disse plaggene, og det virket relativt tryggt å handle.

På kvelden hadde vi bestilt plass på Union (Hilton) til middag. Paul ble imidlertid igjen hjemme for å løse noen problemer han som hadde oppstått i forbindelse med jobben. Neste dag skulle vi alle sammen reise til Dambulla, 15 mil nord-øst innover i landet, og problemene måtte derfor løses i løpet av kvelden. Da vi kom tilbake etter en rolig middag var Pauls problemer fortsatt ikke løst. Etterhvert ble konklusjonen at "problemene" ble oversendt til Pauls kolleger i Norge - de som har laget de aktuelle dataprogrammene - slik at de kunne rydde opp mens vi var på ferie.

 

  Start feriebeskr.

 


 Copyright:  Aud & Olaf Berli            Innhold kan bare gjengis etter tillatelse